Husmusen
Hoved og krop måler tilsammen 8-9 cm, mens halen er lidt kortere. Husmusen findes i Danmark i to former: en nogenlunde ensfarvet mørkegrå form, der er udbredt i Sydjylland op til en linje fra Fredericia til Ringkøbing - og en anden form, der er grå på hoved og ryg med en noget lysere underside, og som findes i den øvrige del af Danmark.
Denne art har siden stenalderen fulgt os i tykt og tyndt og ædt sig tykke i vores forrådskamre.
Levesteder
Husmusen er almindelig i alle dele af landet. I sommerhalvåret holder mange husmus til i haver, parker og på markerne, dog uden at fjerne sig for meget fra bebyggede områder. Fra midten af august begynder disse husmus at søge ind i husene, og den største invasion sker gerne i midten af september; kun ganske enkelte husmus forsøger at overvintre udendørs.
Inden døre kan de gøre stor skade på f.eks. El installationer, IT udstyr, møbler, isolation osv. og kan være årsag til brande og fugt / vandskader samt overføre smitte. Husmus inde i bygninger er yderst produktive og kan formere sig hele året rundt med 4-8 unger i hvert af op til 5-6 kuld i løbet af et år.
Føde
Husmusen er nærmest altædende og har et meget lille vandbehov. Musen kan gøre store skader på lagre og den sætter sig især spor ved at gnave i emballage, ledninger, vægge, møbler samt forurene fødevarer med urin og ekskrementer. Den er stamform til de hvide laboratoriemus.
Fjender
Brud, hermelin, ilder, musvåge, natugle, skovmår, husmår, kat og ræv er blandt de rovdyr, der har husmusen på menuen.